Składniki:
Burak gotowany 50 g (1 mała sztuka)
Cebula 25 g (pół małej sztuki)
Jajo 50 g (1 sztuka)
Jogurt naturalny 50 g (2 łyżki)
Musztarda 10 g (1 łyżeczka)
Ogórek kiszony 50 g (1 sztuka)
Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
Ser żółty 15 g (1 plaster)
Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
Śledź solony 120 g (1 sztuka)
Ziemniaki 50 g 1 (mała sztuka)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajo ugotować
na twardo. Śledzie wypłukać i pokroić na kawałki, następnie
skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno
posiekaną cebulą, doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i wyłożyć na dno salaterki. Ziemniaki obrać
i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Następnie
dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone
a na końcu starte buraki. Całość posmarować sosem
jogurtowym z jogurtu, musztardy, soli i pieprzu.
Wierzch posypać drobno posiekanym jajkiem oraz
startym lub drobniutko posiekanym serem żółtym.