Składniki na spód:

  • Otręby owsiane (nie mielone) 60g 6 łyżek
  • Proszek do pieczenia 4g 1 łyżeczka
  • Żółtko jaja 90g 3 sztuki
  • Ksylitol/erytrol 10g 1 łyżka
  • Mleko 1,5% tłuszczu 40g 4 łyżki

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.


Składniki na masę jogurtową:

  • Jogurt naturalny 2% 800g 2 duże kubki
  • Białko jaja 120g 4 sztuki
  • Ksylitol/erytrol100g 1/2 szklanki
  • Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80g 2 paczki
  • Olejek cytrynowy 1g kilka kropli

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo substancję słodzącą, aromat i budynie. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.