Szukasz pomocy w
NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY?
Dieta w niedoczynności tarczycy
Co to jest niedoczynność tarczycy?
Niedoczynność gruczołu tarczowego jest chorobą spowodowaną niedoborem hormonów tarczycy. Spowodowana może być niskimi stężeniami hormonów produkowanych przez tarczycę lub ich nieprawidłowym metabolizmem w organizmie. Problem ten występuje częściej u osób w wieku podeszłym oraz u kobiet. Tarczyca wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Odpowiada bowiem za metabolizm, rozwój ośrodkowego układu nerwowego, gospodarkę wodno-mineralną i czynność nerek. Ponadto wpływa na równowagę układu sercowo-naczyniowego, termoregulację, czynności rozrodcze i libido.
W leczeniu niedoczynności kluczową rolę odgrywa fakrmakoterapia polegająca na suplementacji brakujących hormonów, jednak istotną częścią postępowania terapeutycznego jest także dieta. Odpowiednia dieta pozwala zredukować ryzyko rozwoju chorób dietozależnych wynikających z zaburzeń funkcji tarczycy, a także zmniejsza nasilenie stanu zapalny. Zwiększa to efektywność stosowanej farmakoterapii oraz korzystnie oddziałuje na samopoczucie pacjenta
Zasadniczą rolę odgrywa witamina D, selen, cynk, jod, żelazo i tyrozyna. Jednym z ważniejszych składników diety regulującym prace tarczycy jest jod. Stanowi on niezbędny składnik do produkcji hormonów tarczycy. Niedobór jodu w organizmie pogłębia również deficyt innych istotnych dla prawidłowej pracy tarczycy składników, takich jak selen, żelazo, cynk czy witamina A. Kolejnym ważnym mikroelementem jest selen, który jako składnik enzymu dejodynazy, uczestniczy w przemianie hormonów tarczycy. W przypadku jego niedoborów dochodzi do zmniejszenia wytwarzania aktywnego hormonu T3, a także może dojść do uszkodzenia tarczycy. W budowie i przemianach hormonów tarczycy ważną rolę odgrywa także cynk oraz żelazo. Ponadto istotny jest również udział przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych, których źródłem są orzechy, oliwa z oliwek, olej lniany, ryby czy awokado. Dodatkowo nieodłącznym elementem jest odpowiednia ilość i jakość snu oraz redukcja stresu.
Dodatkowe zalecenia
Pamiętaj aby w każdym posiłku dostarczać warzywa. Są one źródłem witamin antyoksydacyjnych wpływających na redukcję stanów zapalnych.
Pij minimum 1,5 litra wody mineralnej dziennie. Szczególnie wody wysokozmineralizowane mogą być dobrym źródłem składników mineralnych (wapń, magnez).
Pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej. Napędzisz w ten sposób nieco spowolniony przez słabą pracę tarczycy metabolizm. Wybierz taką aktywność, która sprawia Ci przyjemność i wykonuj ją minimum 30 minut, najlepiej każdego dnia.
Unikaj nadmiernego stresu. Staraj się go równoważyć. Znajdź najlepszy sposób na relaksację. Może to być spacer wśród zieleni, drzemka, joga czy kąpiel relaksacyjna.
Zadbaj o niski ładunek glikemiczny diety. Komponuj posiłki w oparciu o produkty z niskim indeksem glikemicznym.
Zadbaj o podaż i wchłanianie żelaza w diecie. Witamina C pomaga wchłonąć żelazo, odpowiada także za syntezę tyrozyny.
Rozważ suplementację witaminy D. Jej niedobór powoduje łamliwość włosów i paznokci, które są jednym z bardziej uciążliwych objawów niedoczynności tarczycy
Produkty bogate w goitrogeny (kapusta, brokuły, kalafior, kapusty, brukselka, rzepa) w nadmiarz mogą szkodzić osobom z niedoczynnością tarczycy jeżeli są jedzone często i na surowo, a dodatkowo jeżeli osoby te nie dostarczają odpowiedniej ilości jodu z diety. Obróbka kulinarna, szczególnie gotowanie bez przykrywania powoduje ich częściową inaktywację.
Soja ze względu na zawartość genisteiny i deidzeiny może zostać ograniczona w diecie osób chorych na niedoczynność tarczycy szczególnie zaraz po przyjęciu syntetycznych hormonów. Spożywanie soi przez osoby będące na diecie niskojodowej może hamować wchłanianie syntetycznych leków tarczycy, co w konsekwencji prowadzi do niedoboru hormonów tarczycy.
Zachowaj odstęp po przyjęciu leków. Zaleca się przyjmowanie leku rano, 0,5 – 1h przed spożyciem śniadania. Produkty bogate w witaminę C pozytywnie wpływają na wchłanianie tyroksyny. Produkty sojowe, kawa, sok grejpfrutowy i błonnik oddziałują negatywnie na ich przyswajanie, stąd warto odczekać nawet 3-4 godziny z ich spożywaniem po przyjęciu leku.