Szukasz pomocy w
CHOROBACH JELIT?
Dieta w zespole jelita drażliwego, SIBO, dieta low-FODMAP
Zasady diety
Dieta low-FODMAP została opracowana przez australijski Monash University. Jest to dieta o niskiej zawartości węglowodanów fermentujących, czyli tzw. oligosacharydów (np. fruktany obecne w zbożach), disacharydów (np. laktoza obecna w mleku) i monosacharydów (np. fruktoza obecna w miodzie). Ograniczone są w niej także poliole (tzw. alkohole cukru np. ksylitol).
Celem takiej diety jest zmniejszenie, czasem nawet całkowite wyeliminowanie uporczywych objawów ze strony przewodu pokarmowego.
Dieta low-FODMAP jest standardem leczenia żywieniowego przy zespole jelita drażliwego oraz przy SIBO (rozrost bakteryjny jelita cienkiego).
Zespół jelita drażliwego (IBS, irritable bowel syndrome) to nawracająca choroba, która może znacząco wpływać na pogorszenie jakości życia. Przebiega bowiem z nawracającymi bólami brzucha związanymi z wypróżnianiem się. Ulega zmianie rytm wypróżnień a także może dojść do zmian konsystencji stolca. Bardzo często obserwuje się dodatkowo także zaburzenia nastroju lub uczucie zmęczenia. Przyczyna choroby jest jednak złożona i nie do końca wyjaśniona. Zauważona się fakt, iż niewłaściwa dieta oraz przewlekły stres nasilają objawy zaburzenia.
SIBO (z ang. small intestinal bacterial overgrowth) oznacza nazwę zespołu, którego istotą jest przerost mikroflory w jelicie cienkim. O ile w jelicie grubym duża ilość bakterii jest uzasadniona, o tyle jelito cienkie może źle reagować na ich nadmiar. Wśród objawów SIBO wymienia się: wzdęcia, bulgotania w przewodzie pokarmowym i gazy. Bardzo często pojawiają się one po posiłkach (nawet tych zdrowych) oraz w porach wieczornych.
Podstawą leczenie jest odpowiednia dieta oraz celowana antybiotykoterapia.