Składniki:

  • 15 dag płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki miodu
  • 6 dag masła
  • 1/2 granata
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Masa serowa:

  • 50 dag mielonego chudego twarogu
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 łyzeczek żelatyny
  • 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

1. masło roztopić, dodać płatki i miód, wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównać i docisnąć

2. Przygotować masę.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie , połączyć z jogurtemnatyralnym. Ser zmiksować z cukrem. dodać ziarenka wanilli, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać.

3. masę wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić w lodówce, aż zastygnie.

Przed podaniem udekorować roztopioną i ostudzoną czkoladą orza granatem lub truskawkami.

PRZYGOTOWANIE:; ok 25-30 min ( bez schłodzenia)liczba porcji 12

1 porcja: 197 kcal, 12 g białka, 6,3 g tłuszczu, 23,5 g węglowodanów, 0,8 błonnika