30 paź 2019
Tarta ze szpinakiem
Bezglutenowa propozycja na lekki obiad lub kolację
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki gryczanej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200 szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 szt. suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100g tartego sera mozzarella
Wykonanie:
Wykonać ciasto przez wymieszanie mąki, proszku do pieczenia z jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli. Wyłożyć do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Dodaj swój komentarz