Jak się okazuje ser serowi nie równy. Na co zwrócić uwagę by zamiast żółtego sera nie kupić podróbki? 

  • Ser żółty to jeden z najczęściej kupowanych produktów mlecznych. W naszym codziennym menu najchętniej gości na kanapkach. 
  • Ten produkt jest jednym z najlepszych źródeł wapnia, ale też ma sporo kalorii, więc nie można z nim przesadzać.
  • Warto jednak pamiętać, że jeżeli już kupujemy ten produkt to powinien być najwyższej jakości. Co o tym decyduje? W dużej mierze cena‼️
  • Jeżeli eksponowany w ladzie chłodniczej ser żółty posiada cenę kilkanaście złotych za kilogram, to niestety nie jest to ser, tylko wyrób seropodobny, który zawiera najbardziej niezdrowy utwardzony tłuszcz palmowy, a także skrobię i szereg sztucznych dodatków. Dlaczego?
  • No cóż, odpowiedź jest dość prosta. Bardzo trudno bowiem wytworzyć ser żółty za cenę poniżej 20 zł za kilogram, gdyż do wyprodukowania takiej ilości potrzeba ponad 10 l mleka‼️

Nic więc dziwnego, że z tytułu cięcia kosztów i chęci wyższych zarobków prawdziwy ser żółty będzie trudniej spotkać w kupnych, gotowych kanapkach, na pizzy czy w menu hotelowych śniadań.