Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami
Szybkie zdrowe i bardzo wygodne danie, które można zabrać ze sobą wszędzie.
Składniki:
Płatki owsiane : 5 łyżek, 50 g
Miód : 1,5 łyżeczki, 16 g
Orzechy nerkowca: 5 szt
Pestki słonecznika : 1 łyżeczka, 10g
Cynamon szczypta
Jogurt naturalny : 3 łyżki, 60g
Truskawki garść :70 g
Maliny :2 szt, ok 20 g
Pomarańcza: ¼ plasterka, do dekoracji
Mięta, listek
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszać z miodem, pestkami słonecznika, orzechami nerkowca i
cynamonem. Piec na blaszcze wyłożonej papierem przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
do 150 stopni. Po tym czasie zostawić do ostudzenia. ¾ truskawek zblendować na gładki
mus. Następnie przełożyć granolę do miseczki, na nią nałożyć jogurt, mus truskawkowy.
Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na granoli razem z malinami i plasterkiem
pomarańczy. Ozdobić listkiem mięty.
Dodaj swój komentarz