Składniki:

  • płatki owsiane 100g

 

  • masło orzechowe- najlepiej płynne 60g

 

  • miód płynny 30g

 

  • orzeszki ziemne 30g

 

  • nasiona chia/ nasiona lnu 20g

 

  • gorzka czekolada- 4 kostki (20g)

 

  • mleko, kilka łyżek


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje- mi wyszło 8 szt i dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka. Smacznego!