Dzień Pikantnych Przypraw
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam pikantne przyprawy, oprócz tego że nadają daniu charakteru mają wiele waloró^w zdrowotnych.
Chili - dzięki zawartości kapsaicyny działa przeciwbakteryjnie, poprawia krążenie oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Spowalnia także wchłanianie tłuszczu w jelitach, a także wpływa na proces rozkładu węglowodanów regulując poziom glukozy we krwi po posiłkach.
Chrzan- Przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, zwiększa odporność, zawiera bardzo dużo witaminy C.
Cynamon- Poprawia trawienie, działa też przeciwbiegunkowo. Cynamon wpływa na układ sercowo- naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie glukozy na czczo, trójglicerydów oraz cholesterol. Hamuje wzrost H. pylori odpowiedzialnej za wrzody żołądka. Zwiększa wrażliwość receptorów dla insuliny na komórkach organizmu. Poprzez szereg mechanizmów wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz insulinooporności. Cynamon jest również zasobny w witaminy: A i z grupy B oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Jest w nim również obecny potas, wapń, mangan, cynk i magnez. Dzięki tym składnikom, cynamon wpływa korzystnie na żołądek i apetyt. Herbatę z jego dodatkiem zaleca się jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty.
Czosnek- (działa bakteriobójczo i antywirusowo). Zawiera olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Papryka, pieprz, chili-Poprawiają trawienie, nadają potrawom pikantny smak. Poprawiają odporność, a także ukrwienie błony śluzowej, co sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin.
Kurkuma- uważana jest za tzw. Superfood. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina – fitozwiązek o właściwościach przeciwutleniających. Ma ona działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, chroni układ odpornościowy. Przyprawa zawiera też błonnik, olejki lotne oraz żywice. Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które biorą udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. W kurkumie jest również dużo żelaza, które pomaga m. in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dzięki tym składnikom, kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, serce i mózg. Ponadto poprawia nastrój. Działa przeciwbakteryjnie, wyrównuje koloryt skóry i poprawia jej elastyczność.
Curry - Dzięki obecności szeregu przypraw (kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili) posiada szerokie spektrum działania na organizm. Stabilizuje i obniża ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, poprawia trawienie oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera.
Dodaj swój komentarz