Muffinki marchewkowe z orzechami włoskimi

 

Składniki na ciasto:

💙 jajo (1 sztuka)
💙 mąka pszenna (1 szklanka)
💙 ksylitol (6 płaskich łyżek)
💙 marchew (1 duża sztuka)
💙 masło (1 łyżka)
💙 mleko (7 łyżek)
💙 orzechy włoskie (6 sztuk)
💙 proszek do pieczenia (pół łyżeczki)

Dekoracja:

💙 orzechy włoskie (3 sztuki)
💙 serek śmietankowy (4 łyżeczki)
💙 masło (3 łyżeczki)
💙 ksylitol (3 łyżeczki)
💙 sok z cytryny (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy posiekać nożem. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ciasto równomiernie przełożyć do foremek na muffinki w osłonkach papierowych. Piec około 30 min w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Serek wymieszać z masłem, ksylitolem i sokiem z cytryny. Przestudzone muffinki udekorować polewą i połówkami orzechów.