Przepis na krem z dyni
Przepis na pyszny, rozgrzewający krem z dyni 🍂🎃🍁 Idealna propozycja na jesienny posiłek!

Krem z dyni
Składniki:
 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
 250 g ziemniaków
250 g ziemniaków
 20 g masła
20 g masła
 1 cebula
1 cebula
 2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
 1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 puszki krojonych pomidorów
 1 i 1/2 szklanki bulionu
1 i 1/2 szklanki bulionu
 50 gram mleka kokosowego z puszki
50 gram mleka kokosowego z puszki
Przygotowanie:
 Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
 W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
 Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
 Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka. Krem można posypać uprażonymi pestkami dyni.
Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka. Krem można posypać uprażonymi pestkami dyni.







Dodaj swój komentarz