Ciasto z truskawkami

 

Składniki:

👉700ml mleka

👉80g (2 opakowania) budyniu waniliowego

👉100g erytrolu

👉40g (2 sztuki) żółtka jaj

👉12g (1.5 łyżki) żelatyny

👉300g truskawek

👉80g biszkoptów bez cukru

 

Wykonanie:

👉Biszkopty rozłóż w silikonowej tortownicy.

👉W garnku podgrzej 500ml mleka razem z erytrolem.

👉W międzyczasie roztrzepaj pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami.

👉Wlej mieszankę do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje, na wolnym ogniu.

👉Rozpuść żelatynę w 50-70 ml ciepłej wody, dodawaj stopniowo do masy budyniowej, ciągle mieszając.

👉Następnie wlej masę z żelatyną do masy budyniowej i dokładnie wymieszaj.

👉Przelej masę na biszkopty w tortownicy.

👉Obierz, umyj i pokrój truskawki na kawałki.

👉Wyłóż truskawki na wierzch ciasta.

👉Odczekaj, aż masa wystygnie, a następnie wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Gotowe! Smacznego!😋😋😋